Vad är GPS?

GPS eller Global Positioning System är ett satellitbaserat navigationssystem. 24 satelliter i omloppsbana runt jorden gör det möjligt för en så kallad GPS-mottagare att ta reda på var den befinner sig, nästan var den än befinner sig på jorden. GPS-systemet skapades från början av det amerikanska försvarsdepartementet för militära aktiviteter, men på 80-talet beslöt den amerikanska regeringen att GPS-systemet skulle göras tillgängligt även för civilt bruk. GPS fungerar i alla väder, nästan överallt på jorden, 24 timmar om dygnet. Att använda systemet är helt avgiftsfritt.

Vad används det till?

GPS används vid alla former av navigation på land, på havet och i luften. De navigatorer som säljs i hemelektronikbutiker är ett exempel på detta. Det kan även används för att fjärrövervaka fordon eller personer. Taxibilar, lastbilar och transporter av olika slag är ofta övervakade på detta sätt. Inom vård och omsorg används det ibland för att spåra hemtjänstens bilar och för att ge extra trygghet till personalen som när de känner sig otrygga kan larma och automatiskt meddela var de befinner sig.

Hur exakt är en GPS-position?

Dagens GPS-mottagare är mycket exakta i sina beräkningar tack vare deras 12-kanals parallell-mottagare. Dessa gör att man snabbt får kontakt med maximalt antal satelliter och inte tappar dem vid svåra förhållanden som i städer, skog eller bergsmarker. GPS-mottagare har en noggrannhet på bättre än 15 meter 95% av tiden.

Fungerar det inomhus?

Ibland, men oftast inte. GPS-mottagaren behöver oftast ha fri sikt mot söder för att fungera optimalt. Ibland kan det även fungera inomhus, men exaktheten blir då mycket lägre.

Med det nya Europeiska positioneringssystemet Gallileo utlovas ännu bättre inomhuspositionering. 

Hur fungerar det?

GPS-satelliterna cirkulerar runt jorden två varv på en dag i en mycket exakt omloppsbana och sänder ut en signal innehållande information från ett extremt noggrant atomur till jorden. Alla atomuren på satelliterna är exakt synkroniserade i förhållande till varandra.

GPS-mottagare på jorden fångar upp dessa signaler och genom att jämföra tidsskillnaden kan den räkna ut avståndet till varje satellit. Genom triangulering kan den sedan bestämma sin position mycket exakt. För att denna metod ska fungera måste mottagaren ha kontakt med minst tre satelliter. Om mottagaren har kontakt med fyra satelliter kan den förutom latitud och longitud även bestämma höjd över havet. När väl positionen är bestämd kan en mängd annan information beräknas som tex. Fart, kurs, distans, tider mm.

Värdelöst vetande

  • Den första GPS-satelliten sköts upp 1978.
  • Ett fullskaligt system av 24 satelliter uppnåddes 1994.
  • Varje enskild satellit är byggd att klara sig i 10 år. Ersättningssatelliter byggs hela tiden för att skjutas upp.
  • En GPS satellit väger cirka 900 kg och är drygt 5 meter mellan solfångarna.
  • Enligt Einsteins relativitetsteori förskjuts klockorna ombord på satelliterna med 38 mikrosekunder per dag.
  • Det Ryska GLONASS-systemet fungerar på samma sätt som GPS, men eftersom det bara finns 12 satelliter är det svårtillgängligt.